Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn.Mustafa Varank Kahramanmaraş İlinde Toplu Açılış Törenine Katıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajanları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda DOĞAKA tarafından yürütülen projelerin de yer aldığı Kahramanmaraş ili projeleri toplu açılış törenine; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank tarafından katılım sağlandı. Cumhurbaşkanı Sn. ERDOĞAN, Ajansımız tarafından fizibilitesi yapılan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kredi desteği ile kurulan “Altın Şehir Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesinin, DOĞAKA Güdümlü Proje Desteği ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi içerisinde kurulan “Tasarım ve 3 Boyutlu Modelleme Merkezi”nin ve Ajansımızın, Kahramanmaraş Kuyumcular Odası, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Kahramanmaraş Ticaret Odası ile birlikte ortağı olduğu Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen “Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Merkezi” projelerinin toplu açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteği ile yapılan Altın Şehir Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi, Altın ve Mücevher Merkezi ile, Tasarım ve Modelleme Merkezi’ni de hizmetine açıyoruz. Tüm kapasiteye ulaştığında 7 bin kişiyi istihdam edecek bu sanayi sitesi, Kahramanmaraş’ı altın işlemeciliğinde ülkemizin en önemli merkezlerinde biri haline getirecektir” sözleri ile açılışı gerçekleştirilen tesis ve projeler şunlardır;

  1. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından 2010 yılında fizibilitesi hazırlanan ve 2020 yılında faaliyete geçen “Altın Şehir Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi”, 37 bin m2 alan üzerine kurulmuştur. 106 bin m2 kapalı alanı bulunan Altınşehir’de 325’i kuyumcu imalathanesi olmak üzere 357 adet işyeri bulunmakta ve içerisinde 6000 çalışana istihdam sağlamaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sağladığı 67 milyon TL’si kredi olmak üzere 140 milyon TL toplam yatırım tutarı bulunan Altınşehir, tam kapasite çalışmaya başladığında istihdam sayısının 7000’i geçmesi beklenmektedir.
  2. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın Güdümlü Proje Desteği ile kurulan “Kahramanmaraş Tasarım ve 3 Boyutlu Modelleme Merkezi”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Karacasu Kampüsü içerisindeki 12 bin m2 arazi üzerinde 1300 m2 kapalı alana sahiptir ve kuyumculuk sektöründe imalat yapan KOBİ’lere; el Tasarımı, 3D modelleme, 3D baskı-prototipleme, döküm, lazer kesim ve tasarım eğitimi hizmetleri vermek üzere donatılmıştır. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile birlikte Kahramanmaraş Kuyumcular Odası ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortakları olduğu proje, Ajansımızın 1.3 milyon TL desteği ve proje ortaklarının sağladığı eş finansmanla hayata geçirilmiştir.
  3. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen “Kahramanmaraş Altın ve Mücevher Merkezi” projesi ise Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından, Kahramanmaraş Kuyumcular Odası, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile ortaklaşa yürütülmektedir. 3,5 milyon Euro bütçeli proje kapsamında, Altın Şehir Küçük Sanayi Sitesi içerisine, uluslararası akredite olacak Değerli ve Yarı Değerli Taş Analiz Laboratuvarı ve Darphane onaylı olacak Ayar Evi kurulmuş ve Ajansımızın Güdümlü Proje desteği ile kurulan Tasarım ve 3 Boyutlu Modelleme Merkezi’nin tasarım ve üretim kapasitesi geliştirilmiştir. Proje ile Kahramanmaraş’ta kurulan merkez bünyesinde, hem tasarım, modelleme, kapasite geliştirme ve pazarlama hizmetleri sunulacak, hem de yüksek teknolojili laboratuvar ve modelleme merkezi koşullarında altın ve mücevher değerleme hizmetleri sağlanarak, kuyumculuk alanında faaliyet gösteren KOBİ’lerin kapasitelerinin geliştirilmesi ve uluslararası rekabet güçlerinin iyileştirilmesiyle üretimden sağlanan katma değerin artması sağlanacaktır. Aralık 2022 tarihine kadar devam edecek proje kapsamında, eğiticilerin eğitimi, KOBİ’lerin eğitimi, uluslararası fuar katılımı, yurtdışı çalışma ziyareti, mentörlük, işletmeden işletmeye iş görüşmeleri gibi birçok faaliyet bulunmaktadır.

Söz konusu projelerin yürütülmesinde destek sağlayan yerel paydaşlarımıza teşekkür ederken, sektörel kalkınmaya katma değer sağlayacak ilgili projelerin bölgemize hayırlı olmasını temenni ederiz.

Hatay Destek Yatırım Ofisi

Haraparası Mah. Yavuz Sultan Selim Cad. 1. Tabakhane Sk. No:20 Antakya / HATAY 31060

DOĞAKA Destek Hattı

0326 212 25 76