Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından 28-29 Ocak 2012 tarihlerinde Balıkesir'in Burhaniye ilçesine "Zeytincilik Sektörü Çalışma Ziyareti" düzenlendi.
Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin CERRAH başkanlığındaki heyette Osmaniye Ticaret Odası Başkanı Arif TAŞKAYA ve DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan SERDENGEÇTİ ile birlikte Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay illerinden temsilciler de yer aldı.
28 Ocak 2012 Cumartesi günü başlayan çalışma ziyareti programı kapsamında Burhaniye Hüsnü Pazarbaşı Kültür Merkezi'nde Burhaniye Belediye Başkanı Fikret AKOVA ve beraberindeki heyet ile bir araya gelinerek tanışma toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda açılış konuşmasını yapan Fikret AKOVA, 2011 yılı Aralık ayı içerisinde Osmaniye'de yapılan Zeytincilik Sektör Çalıştayı'na katıldıkları ve bu çalıştayda Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş bölgesinde de önemli zeytin üretimi potansiyeli olduğunun gördüklerini ve önümüzdeki dönemde zeytinin bölgenin en önemli ürünlerinden biri olacağını ifade ederek "Sayın Valimiz konuya büyük önem veriyor. Sizlerin çalışmalarına en iyi katkıyı sağlaması için yöremizdeki farklı zeytinyağı işletmelerini ve fabrikalarını ziyaret edip sanayi tipi ve butik imalathaneleri sizlere tanıtacağız. Bir kültür olarak zeytini hem fabrika ve işletmeleriyle hem de soframızdaki haliyle sizlere sunacağız." dedi.
Toplantıda söz alan DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan SERDENGEÇTİ ise Kalkınma Ajanslarının temel işlevlerinden birinin kamu ve özel sektör arasındaki işbirliğini geliştirmek olduğunu belirterek bu etkinlikte de hem yöneticilerimizin hem de işadamlarının bölgesel kalkınma adına bir araya geldiğini ifade etti. SERDENGEÇTİ, DOĞAKA'nın öne çıkan sektörlerle ilgili olarak hem bilimsel araştırmalar yaptığını hem de bu programda olduğu gibi yerinde incelemelerle işadamlarının bilgi birikimi ve tecrübelerini artıracak inceleme gezileri düzenlediğini belirterek " Bölgemizin zeytincilik faaliyetlerindeki bilgi birikimini artıracak olan bu çalışma aynı zamanda karşılıklı olarak işadamlarımız arasındaki ilişkileri de geliştirecektir." dedi.
Daha sonra Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürü Mehmet BALCI ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Yahya AĞACIK birer konuşma yaparak hem Türkiye hem de Burhaniye bölgesindeki zeytincilik faaliyetleri hakkında bilgiler verdiler.
Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin CERRAH bu toplantıda yaptığı konuşmada DOĞAKA'nın Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay illerinde faaliyet gösterdiğini belirterek Ajansın yaptığı çalışmalarla bölge dışı diyalog ve işbirliklerini de geliştirmek suretiyle bu illerin kalkınmasına yönelik katkılar sağladığını ifade etti. Vali CERRAH " Osmaniye'de üçüncü yılım. Osmaniye'nin en önemli tarım ürünü olan yerfıstığı konusundaki çalışmalarımız güzel bir konuma geldi. Bunun dışında Osmaniye'de kaliteli bir zeytin ve zeytinyağı üretimi var. Gelinen aşamada Burhaniye yöresinin yılların birikimi tecrübesinden yararlanmak istiyoruz. Osmaniye'de yaptığımız çalıştaya gelerek bizlere önemli bilgiler veren Belediye Başkanımızın verdiği bu bilgiler doğrultusunda bu programı düzenledik. Su an aramızda sizlerin tecrübelerinden yararlanmak isteyen çok sayıda işadamı var." dedi.
Osmaniye'de yapılan çalıştayda Burhaniye Belediye Başkanı Fikret AKOVA tarafından dile getirilen Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi konusunda Osmaniye'de çalışmalar yapıldığını belirten Vali CERRAH, Osmaniye'de Zeytin Üreticileri Birliği'nin kurulduğunu ve Zeytin Borsası konusunda da çalışmaların başlatıldığını ifade etti. Vali CERRAH, Osmaniye'nin hızla artan zeytin üretimi ile önümüzdeki yıllarda ülkemizde söz sahibi bir il olacağını belirterek yerfıstığında yaşanan güzel gelişmeleri zeytincilik faaliyetlerinde de elde etmek için kaliteli üretim, markalaşma ve pazarlama konularında çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
Tanışma toplantısının ardından Burhaniye ilçe merkezindeki Kuva-yi Milliye Müzesi, Vali Celalettin CERRAH'ın ilkokul öğrenimini tamamladığı Faruk Kızıklı İlkokulu ve Kuva-yi Milliye Anıtı ile ilçe merkezinde yer alan zeytin ve zeytinyağı satış işletmeleri ziyaret edildi.
Programın bundan sonraki kısmında yörede bulunan zeytin ve zeytinyağı fabrikalarını ziyaret eden heyet, bu kapsamda Burhaniye Tariş Zeytinyağı Fabrikası, Pelitköy Armağan Zeytinyağı Fabrikası, Fora Zeytin İşleme Fabrikası, Laleli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi, Kurtuluş Prina Fabrikası ve Sedena Doğal Ürünler Sanayi ve Ticaret A.Ş.'yi ziyaret ederek zeytincilik faaliyetlerinde ürün üretiminden atık yönetimine kadar tüm üretim süreçleri hakkında bilgiler aldı.
Zeytinyağı tadım testi ve yöntemi hakkında kısa bir brifing de alan heyet, üretim çalışmalarında yararlanmak üzere ziyaret edilen firmalardan çok sayıda örnek ürün aldı.