Yaş Meyve - Sebze İhracatı

Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçılar Birliği tarafından organize edilen YAŞ MEYVE-SEBZE İHRACATI VE HATAY konulu toplantı 22 Ocak 2011 Cumartesi günü Anemon otelde gerçekleşti.
Hatay'ın sürekli büyüyen ürün yelpazesi ve hızla artan pazar payı ile gelişen yaş meyve-sebze ihracatının değerlendirildiği toplantıya Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tarım Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan ve Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği ve Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Ali Kavak konuşmacı olarak katıldı.


Bakan Çağlayan yaptığı konuşmada, Hatay'ın yaş meyve ve sebzede Türkiye'nin lokomotifi olduğunu söyledi. Hatay'ın Türkiye'de 1,7 milyar dolar ile geçen yıl en fazla ihracat yapan 9. ili olduğunu ifade eden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hatay benim için çok önemli kent. Akdeniz'in lojistik merkezi olan Hatay, sanayide demir-çelik, yassı mamul ve enerjinin yanı sıra tarımda da önemli bir merkez. Geçen yıl yaş meyve ve sebzede 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirilen kentin bu yıl 2 milyar dolar ihracat gerçekleştireceğine inanıyorum. Türkiye tarihinde ilk kez, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı anısına 13 yıl sonrasına plan yapmıştır. 2023 yılında ihracatı 500 milyar dolar hedefliyoruz. Bunun 15 milyar doları yaş meyve ve sebzeden olmalı. Türkiye'de desteklenen sektörlerin başında tarım geliyor. Helali hoş olsun, geçen yıl 5,8 milyar TL destekleme dağıtıldı. Aslan payını her zaman tarım almıştır. Türkiye'de istihdamın yüzde 25'ini tarım karşılıyor. Bu nedenle tarımın geliştirilmesi için her türlü olanaklar değerlendirilmelidir.”


Toplantıda ayrıca Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi tarım, tarım sigortası ve tarımın ülke ekonomisine katkıları,  Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ihracatta müşteri beklentileri, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi düşük maliyet ve katma değeri yüksek ürünler, Konsey Başkanı Ali Kavak sektörün sorunları konularında birer sunum yapmışlardır.
Hatay Destek Yatırım Ofisi

Haraparası Mah. Yavuz Sultan Selim Cad. 1. Tabakhane Sk. No:20 Antakya / HATAY 31060

DOĞAKA Destek Hattı

0326 212 25 76